Hoe werken zonnenpanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Die zijn gemaakt van een materiaal, meestal silicum, dat alleen stroom geleid als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dat heet gelijkstroom. Een omvormer zet deze stroom vervolgens om in wisselstroom: dezelfde soort stroom als uit uw stopcontact komt. Dan stuurt de omvormer de stroom het elektriciteitsnet op, klaar om gebruikt te worden.

Een goede ligging is essentieel om optimaal gebruik te kunnen maken van zonnepanelen. Behalve de helling van het dak, is ook de hoeveelheid schaduw belangrijk. Bij reguliere zonnepanelen kan schaduw op een deel van de panelen een negatieve invloed hebben op alle panelen. En dat heeft gevolgen voor de opbrengst uit uw zonnepanelen. Om toch uw zonnepanelen optimaal te benutten, kunt u kiezen voor Power Optimizers. Een Power Optimizer is een elektronische chip die de energieopbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal vergroot.

Er zijn blauwe en zwarte zonnepanelen, verdeeld in ruwweg twee categorieën: multi- of polykristallijn & polykristallijn. Zonnecellen produceren energie bij instraling. De efficiëntie van deze zonnecellen bepaalt het aantal wattage aan zonnekracht wat wordt omgezet in gelijkstroom. De zwarte cellen bestaan uit een enkele monokristal, deze hebben een efficiëntie van circa 18%. Blauwe cellen bestaan vaak uit meerdere poly kristallen, hierbij is de efficiëntie circa 15-16%. De kleur is natuurlijk belangrijk voor het esthetisch aangezicht van uw huis. Blauwe panelen zijn over het algemeen iets goedkoper aangezien hier de productiekosten iets lager liggen. De monokristal panelen bestaan uit geordende elektroden en de oppervlakte hiervan is egaal blauw/zwart, daarom worden ze ook wel de design panelen genoemd.

’s Winters schijnt de zon vaak minder dan in de zomer, maar dat betekent niet dat zonnepanelen dan geen energie meer opwekken. Ook bij bewolkt weer valt er voldoende licht op de cellen om stroom te genereren. Bovendien krijgt u ook nog normaal stroom van het net. Zo hoeft u op een sombere dag niet in het donker te zitten. Natuurlijk haalt u wel de beste resultaten op een lange, zonnige dag. Wekt u in een jaar meer stroom op dan je verbruikt, dan krijgt u een vergoeding van je energieleverancier. De vergoeding die u hiervoor krijgt, verschilt per leverancier. Opnaargroen kan u daarin adviseren en eventueel de overstap voor u regelen naar een energieleverancier die het beste bij u past.

Waarom zonnepanelen?

Een slimme en duurzame investering

Zonnepanelen zijn de duurzaamste vorm van groene energie. Daarnaast is het klimaat in Nederland zeer geschikt voor zonnepanelen. 10 panelen leveren al snel 3200 kilowattuur (kWh) per jaar op. Een Nederlands gezin met 2 personen verbruikt gemiddeld 3.500 kWh per jaar. Met 10 zonnepanelen haalt zo’n gezin bijna 100% van de energiebehoefte uit de zon. De energierekening gaat dus fors omlaag!

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Het inmeten van zonnepanelen op een dak is een nauwkeurig werkje. Opnaargroen maakt daarbij gebruik van zeer geavanceerde software en hoge resolutie foto’s van uw woning. En natuurlijk houdt Opnaargroen rekening met schaduw en een mooie plaatsing van de zonnepanelen op uw dak. Opnaargroen stemt de installatie optimaal af op uw dak, maar ook op uw verbruik. Zo ben je verzekerd van een optimale oplossing.

Voordelen

Ten eerste begint u zelfvoorzienend te worden, i.p.v. elke maand geld overmaken naar de vervuilende energieleverancier begint u uw eigen stroom op te wekken. Naast het werken aan een beter milieu en natuurlijk besparen hebben zonnepanelen nog een groot voordeel. Uw woning stijgt in waarde. Dit door een beter energielabel en doordat energiezuinige woningen met lage woonlasten aantrekkelijker zijn voor kopers.